Dojmy s koncmi #02 – Gilmore Girls: A Year in the Life

Co jiného by si mohlo zasloužit v mojí sérii článků komentující všechno možné v televizi než Gilmorova děvčata? (Pravděpodobně jeden takový článek čeká na Game of Thrones, až skončí). Co jiné by si to zasloužila než ten známý seriál, u kterého spousta z nás vyrůstala a který skončil už před lety? Omyl! Neskončil!

Pokud jste doteď žili v jeskyni a nemáte páru, o čem mluvím. Tak vám to osvětlím. Seriál začali vysílat v roce 2000 a poslední epizoda byla vysílána 15. května 2007. Svoje podivné dojmy z konce jsem popisovala v minulým DsKách (taky to někdo čte jako desky?). Mysleli jsme si, že je konec, že už nic nebude. Ale před pár měsíce přišla revoluce ve Stars Hollow – bylo oznámeno pokračování!

Takže v pátek 25. listopadu se na Netflixu objevili čtyři epizody/filmy. Každý z nich má cca 150-160 minut a znázorňuje jedno roční období. Proto se celé tohle pokračování jmenuje Gilmore Girls: A Year in the Life. Hned jsem si naplánovala filmovo/epizodový Gilmorský maraton. Věděla jsem, že do pěti budu na brigádě, takže než jsem si koupila v Tescu brambůrky (které jsou prostě potřeba) a v sedm hodin začal můj filmový maraton.

//platform.twitter.com/widgets.js

Než se pustím do okomentování konce, pro případné neznalé si osvětlíme záhadu čtyř slov v Gilmorkách. Bylo, nebylo, tvůrkyně seriálu Amy Sherman-Palladino měla dlouhou dobu v hlavě čtyři slova, kterými měl seriál skončit. Protože ale v roce 2007 došlo k obměnám scénaristů a ona od seriálu odešla, neměla tak možnost je sdělit světu. Nejspíš proto se mi závěr sedmé epizody nelíbil. Něco tomu chybělo. Možná ta čtyři slova, která si Amy nechávala pro sebe.

Fanoušci si mohli trápit hlavu, o jaká slova šlo. Mohlo by to být:

Lorelai: More coffee?

Rory: Yes, please

Anebo třeba prosté: I love you, mom. I když konec „Kirku, polož tu zbraň.“ by byl zábavný (a morbidní).

Pak tu byla ještě jedna z populárních teorií zahrnující to, že Rory řekne, že je těhotná, anebo slova: Mom, it’s boy. Dobrovolně se přiznám, že jsem nejvíc symptizovala s těmi teoriemi zahrnujícími dítě. Tedy Roryino dítě, Lorelai má už asi smůlu. I v průběhu sledování starých sérií jsem čekala, jestli se Rory nedostane do podobné situace, jako její máma. Nestalo se.

Teď už je načase opustit tu bezpečnou bezspoilerovou zónu. Winter is coming.

Zima

gallery-1476795697-gilmoregirls-1sht-winter-uk  Už na začátku na mě dýchla nostalgická atmosféra (kde se vzala, když jsem všechny staré Gilmorky shlédla až letos na jaře?), když jsme ještě u černé obrazovky poslouchali hlasy z minulých sérií zakončené: I smell snow. Lorelaina oblíbenost sněhu a následná procházka městem nás rychle uvedla do děje.

Rory se vrátila z velkého světa zpátky do Stars Hollow. Patty dost viditelně zestárla. Kirk je pořád divný. Lane žije šťastně. Rory je pořád zaneprázdněná. Ve Stars Hollow je špatný signál. Luke selhává u naučení Gilmorek dodržovat normální stravovací návyky. Rory nemůže najít spodní prádlo. Gilmorky pořád něco melou.

Počkat, já zapomněla na Roryina přítele. Jak jen se jmenuje? Jeffrey? Allen? Billy? Ne, Paul. Má podivnou schopnost, že na něj všichni zapomenou. Nechtěla bych být v jeho kůži. Ale evokovalo to ve mě nové zjištění: Takže žádný Logan, Jess nebo Dean? I když vzhledem k tomu, jak na něj všichni zapomínají, mají šanci.

Abych pravdu řekla, nějak mi uniklo, jak to má vlastně Rory s prací. Psala do New Yorkeru a nějak přestala psát. Nějak teď nemá žádnou práci. Nepostřehla jsem, jak se to stalo, ale hlavně to podstatné vím.

Nové zjištění: žádná Sookie. Což mě vážně zamrzelo, ale v ukázce byla, takže se objeví. Bohužel, dědeček Gilmore se už neobjeví, protože herec zemřel před dvěma lety. Chudák Emily.

A páteční večeře! Velmi zábavná, hlavně díky přítomnosti Kirka. Takže i když Emily řešila, jak je na tom teď Rory špatně, Kirk dávající na dvorku gól, mě spolehlivě rozesmál.

Docela ráda bych dopřála Lorelai a Lukovi další dítě. Přála jsem jim ho ve starých sériích. Hlavně když si Lorelai v porodnici dala jablko. Ale teď už jsem nebyla moc nadšená. Jsou na to už moc staří. Hlavně mě ani jeden z nich nepřesvědčil, že by to dítě doopravdy chtěl. Nedokážu si je se svým vlastním malým děckem představit.

Rory si pro nás mezitím připravila v Londýně malé překvapení – Logana. Nějak nechápu, jak se Rory dostala do takového volného vztahu. Sice tedy v minulosti se o něco takového s Loganem pokoušela, ale nakonec se dali normálně dohromady. Tak proč ji to teď nevadí? Že Loganovi nevadí trávit v Londýně čas s Rory, zatímco má v Paříži snoubenku, mě u něj ani tak moc nepřekvapilo.

Je mi líto, že se Paris a Doyle rozešli. Ale u Paris mě to ani tak nepřekvapuje. Aspoň že mají ty děti. Jejich životy působí přesně tak, jak se dalo čekat. Paris je neustále zaujatá prací, o děti se stará chůva anebo Doyle.  Snad je takhle Paris víceméně šťastná. I když se pak občas hroutí na záchodě.

Mnohem šťastněji působila Lane. Kluci už docela vyrostli (dopočítala jsem to na věk deseti let) a kapela se pořád drží. Jen jsem nepostřehla, jak moc jsou s kapelou aktivní. Jestli fakt mají nějaká vystoupení. Ale Zach dost zestárnul. Měl by působit jako chlap, kterýmu je něco přes třicet. Připomínal mi spíš padesátníka.

A na závěr Lorelai pomáhá Emily a ve výsledku obě končí na terapii. Jak typicky Gilmorovské.

Jaro

gilmoregirls_1sht_spring_us1Nebylo by to Stars Hollow, kdyby se tam aspoň jednou neobjevil nějaký festival. Co na tom, že to Taylorovi a Kirkovi s těmi zeměmi nějak nevyšlo. Kupodivu se tam objevil i otec Lane. Ten byl další záhadou, protože v předchozích sedmi epizodách se nikdy neobjevil, i když se Lane zmiňovala o rodičích. Konečně jsme ho viděli! Asi dvě vteřiny.

Mám takový pocit, že takový festival byl záminkou proč nám ukázat staré postavy (+ otce Lane). Jackson, matka Lane… Mám takový pocit, že v tomhle duchu se nesla celá Zima i Jaro. Minimálně to vytvářelo pozadí problémů, které v tu chvíli řešila Rory a Lorelai. Rory stále hledala nějakou práci a zatím se setkávala jen s neúspěchem. Lorelai mezitím řešila, jak udržet Dragonfly nad vodou a nepřijít o Michela + vyřešit spory se svou matkou. Jejich společná terapie moc nepomáhala.

Závěrem všeho se Rory vyspala s Wookiem. Jenom sex na jednu noc, ale vyvolalo to ve mě impulz pro konečná čtyři slova s dítětem. Už jsem si začala říkat, jestli by to vyšlo. Je jaro, takže začátkem léta může přijít na těhotenství a koncem podzimu v závěru porodit a říct, že to je kluk. Nebo holka.

Léto

14713068_1449730928373562_4134859630786423864_oMoje teorie s dítětem padají. Chybějí nějaké nevolnosti, příznaky… Takže svoje naděje  v tenhle konec vzdávám. S létem by měl přijít pozitivismus, ale spíš se objevuje špatná nálada z toho, jak se Rory nedaří. Měla cestovat po světě, objevovat různé příběhy a na místo toho se vrátila do Stars Hollow. Zpátky do svého starého pokoje. A i když psala pro New Yorker, teď vede místní noviny a má pod sebou hned dva lidi. Jako bonus musí pak novinové výtisky roznášet sama po městě. Neúspěch je z toho přímo cítit.

Ale díky tomu jsem dospěla k závěru, že Jess je génius. (A taky nabral dost svalů.) Rada, aby Rory napsala knihu, byla bezvadná. Ale nějak jsem nepochopila, proč Lorelai tolik vadilo, aby tu knihu napsala. Proč nechtěla dál šířit ten příběh? Možná měla jen špatnou náladu z předchozího rozhovoru s Emily a se zjištění, že Emily se už začala vídat s jiným mužem. Nebo za to mohlo i její nepochopení ohodnocení muzikálu o Stars Hollow?

V závěru dílu tak vzniká zvrat. To tzv. nejhorší z nejhoršího, co ve filmech přichází zpravidla zhruba ve druhé třetině příběhu. Rory a Lorelai se pohádali. Luke a Lorelai se pohádali. Všichni se od sebe odlučují. Rory nemá ponětí, co má dělat. Lorelai nemá ponětí, co má dělat.

//platform.twitter.com/widgets.js

Podzim

mv5bodm1otk4mdy2m15bml5banbnxkftztgwotewnzczmdi-_v1_ux182_cr00182268_al_S radostí můžu prohlásit, že jsem viděla Wild, takže jsem měla ponětí, o co se Lorelai hodlá pokoušet. Jen jsem netušila, že to je v té Americe tak populární. Z toho začátku jsem získala dojem, že když se vám nedaří, sbalíte si obrovskou krosnu a vyrazíte do divočiny. Obzvlášť když jste křehká ženuška. Jenom jsem nepochopila, proč na to potřebují nějaké povolení.

Mezitím nastalo to, na co jsem dlouho čekala. Vždycky, při Lukově zákazu telefonování v bistru, jsem si říkala, jak by to vypadalo dneska v době Wi-Fi. Hrozně. Oproti jiné době, kdy tam bývá hluk, neuvěřitelný rozdíl. Ticho. Nikdo pořádně nejí. Krásná ukázka dnešních kaváren. Nedivím se, že ho to tak štve.

Návrat Brigády života a smrti mě neskutečně potěšil. To jejich podivné vznešené mluvení z dob dávno minulých, kostýmy, Logan a doplňující hudba. Zakončeno sexem. Kupodivu mě zrovna po tomhle nenapadlo, že by si Rory mohla udělat to dítě s Loganem. Tohle jsem už nějak vzdala.

Po jedné dojemné vzpomínce na dědečka se vrátila Lorelai. Luke ji nenechal mluvit, ale už tou dobou jsem věděla, co chce Lorelai říct. To je přece jasné, že se ti dva vezmou. Ve chvíli, kdy to Lorelai vyslovila, následoval můj totálně nadšený výraz. V ruce jsem přitom držela plechovku Kofoly a říkala jsem si, že teď by mě měl někdo vidět. Naštěstí jsem udržela svoje nadšení potichu (narozdil od posledních čtyř slov) takže to spolubydlící neodhalila.

gilmore-girls-3-600x889Na pozadí připravující se svatby se Emily dočkala svého pokroku. Začala se vzpamatovávat ze smrti svého manžela. Prakticky si kompletně změnila život. Odešla od Ddcer Americké Revoluce. Prodala dům a přestěhovala se někam k moři. Jedna služka u ní vydržela víc jak rok a vypadá to, že i pár let zůstane. Emily se konečně dočkala svého klidu.

Pomalu se blížíme ke konci. Přípravy na svatbu vrcholí. Rory se vrací s prvními třemi kapitolami. Lorelai se s tím smiřuje. Vytváří se seznam hostů. Objevuje se Christopher. Objevuje se Dean. Objevuje se Sookie. Nastává večer před svatbou. Kirk něco kutí. Lorelai povoluje knihu. Rory je nadšená. Jesse odjíždí na noc ke svojí mámě. Pohled oknem na Rory. Luke a Lorelai se těší na svatbu. Chtějí se vzít hned. Reverend ještě nešel spát. Jede se na svatbu.

Koho všechno potřebujete ke svatbě? Stačí vám nevěsta v černých šatech s bílým límečkem, ženich v bundě, družička a dcera nevěsty ve vínovém svetru, nádherná výzdoba od Kirka, úžasná hudba na pozadí a pár lidí okolo (Michel a Lane… chudák Sookie to asi nestíhala). Zhruba v téhle chvílis se mi spolubydlící snažila něco říct ohledně vstávání ráno, ale já jsem ji zasyčením „Pššt“ umlčela a dál ignorovala. Sorry, jsem ve Stars Hollow.

V průběhu posledního dílu jsem si začínala myslet, že poslední čtyři slova se budou týkat svatby. Nějaká dvě slova a pak „I do.“ Nestihlo se to, holky pak ještě mluvili na schodech. Rory dostala kopačky od Paula (pravděpodobně jste ho už stihli zapomenout od začátku článku, ale je to ten Paul). A závěr?

Rory: Mom?

Lorelai: Yeah.

Rory: I’m pregnant.

Moje očekávání se naplnilo. Radostí jsem vyjekla a dokonce i nohou vykopla, až deka poodletěla. Konečně. Já to věděla! Byla jsem nadšená. Skončilo to přesně tak, jak jsem chtěla. Ano, tenhle konec je poněkud frustrující, ale mě se prostě líbí.

Rory byla vždycky nezávislá, stejně jako máma, takže jí nepříslušelo skončit s někým vdaná. Ale to neznamená, že se nemůže dočkat mateřství.

Jsem ráda, že neskončila s žádným klukem. Kdo by jí byl taky hoden? Kluci taky dostali, co si zasloužili.

Dean byl fajn jako první kluk, ale zhruba od druhé řady mě začínal štvát. K Deanovi prostě patřilo, že si vezme nějakou ženušku, bude pracovat a mít hodně dětí. To se mu splnilo. S Rory by se tak stát nemohlo. Rory pro něj prostě nebyla.

Na druhou stranu Jess je taková její spřízněná duše. Chytrý rošťák. S knihou ji geniálně poradil. Je to takový její poradce pro život a podle pohledu na ní v okně soudím, že ani on ji po letech nepustil z hlavy. Právě proto on bude asi ten, se kterým ji budu nejvíc shipovat.

Logan na druhou stranu je ten kluk z vyšší společnosti, který Rory rozšiřuje její obzory. A i on skončil tak, jak si zasloužil. Dynastiním sňatkem. Budou mít obrovský dům, služebnictvo, děti na soukromých školách, a stranou od toho všeho bude vždycky pomáhat Rory, když ho bude potřebovat. Docela by mě zajímalo, jestli mu Rory řekne o dítěti.

Teď už jsem taky frustrovaná tím, jak to bude dál?

//platform.twitter.com/widgets.js

Ale i tak jsem z toho konce nadšená. V té sedmé sérii mi něco v konci chybělo. Nebylo to úplné. Teď jsem se toho dočkala.

3 Replies to “Dojmy s koncmi #02 – Gilmore Girls: A Year in the Life”

  1. Mě ten konec uspokoj docela. Kruh se uzavřel. Ale víc dílů bych brala a uzavřít to pořádně, aby se i Rory dočkala svého happy endu 🙂
    Jen se mi prostě nelíbí, co z Rory udělali! Zapomínat na někoho rok? Paula si mohli odpustit. To už by bylo lepší, kdyby jí nechali jen jako milenku. Reálnější.

  2. Ahoj 🙂
    Gilmorky úplně miluju a nemůžu se dočkat až se na ně podívat a proto se chci zeptat Kdes na to koukala? Vůbec to nemůžu nikde najít 🙁 dáš mi prosím vědět na machi96@seznam.cz ? 🙂 Dekuju

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *