6 tipů jak vyvážit NaNoWriMo a reálný život

Není lehké napsat každý den 1667 slov se vší prací, povinostmi, rodinou, školou a osobním životem. Naštěstí spisovatelka Gianna Maria má pár cenných tipů, jak najít zlatý střed mezi NaNoWriMem a zbytkem tvého života:

Student může být velmi zaneprázdněný se všemi úkoly, projekty a semestrálkami, které zaberou většinu jejich času. Tenhle rok, jsem se rozhodla postavit dvě práce na prioritu svých žebříčků. Je to těžká práce, ale snažím se to zvládnout, jako jsem to zvládla před dvěma lety.

Jsem tu od toho, abych ti řekla, že nezáleží na počtu věcí, co musíš udělat, vždycky je čas na psaní. Dneska se s tebou podělím o několik tipů, které mi nejlépe pomohli vyvážit práci a moje aktivity.

#1: Vstávat dřív

Sice to zní hrozně pro noční sovy, ale vstát brzy (i kdyby jen 15 minut) ti pomůže příjemně nastartovat den stejně jako ti to dá čas naťukat 100 až 1000 slov, Nebudu lhát, tohle je opravdová výzva, a jsou dny, kdybych zamáčkla budík, otočila se na druhý bok a vykašlala se na nějakých 1000 slov, Přesto zkus vstát o něco dřív, aspoň 1. listopadu, a něco sepiš ještě dřív, než si vůbec vyčistíš zuby.

#2: Využij všechny volné chvíle

Ať je třeba obědová pauza nebo jenom patnáctiminutová přestávka, využij to. I když se ti to zdá jako moc málo času, všechno záleží na těch pauzách. Pokud píšeš v Google Docs, vytáhni mobil a naťukej tam rychle 100 slov. I když je to jen 100 slov, pořád je to o něco blíž k cíli 50 000 slov.

#3: Psaní je levnější než vyrazit ven

Nechodím moc ven sama a v průběhu listopadu si dej pauzu od chození s kamarády do hospody. Využij ten čas a zůstaň doma, sněz jablko, vypij kávu nebo čaj a přemýšlej o dalších kapitolách tvého příběhu. Ušetříš peníze a čas!

#4: NIC nemazej

Tohle vypadá jako hlavní NaNoWriMo pravdidlo (a ono i je) ale definitivně platí na ukrácení času. Uchovej si všechno, co napíšeš do svého dokumentu, pomůže ti to rychleji se přiblížit cíli, a dává ti to možnost vrátit se pak zpátky a upravit to. Spravovat příběh můžeš v prosinci.

#5: Piš úplně každý den

Věř mi, tohle funguje. Je to jako běžet závod. Když přestaneš běhat, zabere hodně snahy zase se rozběhnout a tobě se nechce pokračovat. Je to stejné jako psaní. I když napíšeš jenom 100 slov denně, je to pořád 100 slov směrem k cíli a těch 100 slov tě motivuje pokračovat další den. Pokud jeden den vynecháš, je snadnější další den se zase vymluvit. Je to o tom, pokračovat v něčem po 30 dní a být pak na to pyšný. Byly dny, kdy jsem napsala jen deset slov za den, a je to pořád dost k tomu pokračovat.

#6: Je v pohodě nesplnit 50 000

Někdy jsme prostě příliš zaneprázdněný, aby to fungovalo. Nebo do toho vleze nemoc. Anebo jsi strávil poslední týden v listopadu dlouho rešerší pro novelu. Nezapomeň, že NaNoWriMo je výzva, která ti má pomoc nezapomenout psát, a není tu žádný trest, pokud to nezvládneš dokončit celé.

Nakonec nezapomeň, že NaNoWriMo je velký závazek a psaní každičky den je velký čin! Šťastné novelování!

Původní zdroj článku v originále

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *