Co mi vadí na pražském Comic-Conu?

Minulý víkend se konal v Praze Comic-con a všichni teď tím žijou a jsou nadšení. Samé příspěvky na FB, fotky, články v médiích… a mně už to upřímně začíná lézt krkem. A to jsem tam ani nebyla.

Důvod č. 1: Cena

Hlavní důvod, co mě odradilo. Celková částka za všechny čtyři dny byla 1999 Kč. Z pohledu, že za tuhle částku se můžu setkat a získat podpisy tolika herců, to je fajn. Jenže to bych si za hosty nemusela připlácet.

Nemám tohle ověřený a do kupování vstupenek už se nedostanu, abych si to ověřila. Odhaduju to spíš podle toho, jak jsem to zažila na Festivalu Fantazie, což organizují ti samí lidi. Tehdy jsme si zaplatila klasický vstup na con a pak dávala ještě dvě stovky za besedu a další dvě stovky za fotku s ní. Takže v případě Comic-conu by se mi nechtělo dávat 2000 a pak si platit ještě za každýho hosta Merlin-ví-kolik dalších peněz.

Nemám porovnání s ostatními comic-cony jako třeba ve Vídni. Nevím, jestli je to levnější nebo dražší. Ale můžu to porovnávat s předchůdcem Pragoffestu, než ho Vašek Pravda prodal a stal se z něj Comic-cony. Ten stál od 700 do 1000 Kč (zaplacení do začátku ledna znamenalo slevu), tedy polovinu současné ceny.

 

Chápu, že to museli zvednout, protože O2 Aréna bude stát víc než jenom Modrá škola a i hosti se sami nezaplatí (bohužel nejezdí za fanoušky zadarmo). Organizátoři určitě dělali, co mohli, aby to co nejvíc snížili. Ale pro mě jako nepracujícího studenta, který jezdí několikrát ročně do zahraničí na famfrpálové turnaje, to je dost. A hlavně když si nezaplatím nic s hosty, tak je to pro mě to samý, jenom v jiných prostorách.

Problém Artist Revue

Malá odbočka anebo co s Comic-conem řešila jedna moje spolužačka. Nikdy jsem o tom dřív neslyšela, neviděla, ale prý na takových conech existuje něco jako Artist Revue (a pravděpodobně se to píše jinak, nebo si to blbě pamatuju a i se to úplně jinak jmenuje). Má to být několik stánků, kde umělci prodávají svoje výrobky. Přitom si za ten stánek napřed zaplatí cca 1000 korun a z prodeje svých výrobků mají cca 2000 korun. Nejsou to prostě nijak závratné částky.

Problém s Comic-conem měla spolužačka ten, že si za tenhle stánek řekli asi 7000 Kč. To je něco, na co si tenhle umělec prostě nemá šanci vydávat. Skoro jako kdyby jim dali plnou cenu za stánek jako ostatních komerčním obchodníkům (například Fantasy obchod, Pottershop). Ale ne, ti prý platí víc.

K tomu tam byli ještě trochu problémy s komunikací, že neodpovídali a taky trochu občas kecali. Nějaká ženská, která tohle se spolužačkou řešili, jí přitom i odkázala, že tohle je na takových conech běžné a že i na Animefestu (kde je prý tohle artist revue běžný) se to bude zvyšovat. Což byla blbost, protože spolužačka se s organizátorem, co to má na starosti, zná, a snadno si ověřila, že kecá. Závěr téhle epizody je teda takový, že to nijak nedopadlo, a Merlin ví, jestli tam vůbec nějaké artist revue bylo.

(Ráda bych upozornila, že tohle je založené na rozhovoru před pár měsíci a moje paměť není dokonalá, takže je možné že ty částky se můžou trochu lišit.)

Důvod č. 2: Program

S tímhle měla problém většina lidí z mého okolí. Vstupenky se daly  kupovat už od podzimu, ale dost naslepo, protože program se začal zveřejňovat až o pár měsíců později. A pak, když už se s tím začalo, každý týden se zveřejňoval nějaký nový host. A takhle to jelo pár měsíců. Jejich celkový počet se nakonec vyšplhal na čtrnáct herců a dabérů. A to se do toho nepočítají komiksoví tvůrci a spisovatelé.

Polovina sobotního programu Pragoffestu 2019

Já vím, tolik herců, to je spíš důvod tam jít, než nejít. Já si taky myslím, že to je super. Jenom to v některých vyvolává trochu podezření a obavy, jestli to je fakt pravda. Ale za to může hlavně nepříjemná zkušenost s Prague-conem, který se měl konat v září 2018 ve výstavišti Holešovice a nasliboval spoustu herců, kteří o tom ale nevěděli. Ne, u Comic-conu mi bylo jasné, že to není ten případ.

Přesto jsem ohledně toho počtu hostů trochu skeptická a o to víc mě zajímá další ročník. Ono čtrnáct hlavních hostů, to je na takovýhle středoevropský con hodně. Je to víc jak dvojnásobek na známém vídeňském conu. Takže teď zbývá otázka, jestli to bylo mimořádný počet jenom kvůli prvnímu ročníku, anebo jich bude tolik každý rok?

Fanouškovská část programu Comic-conu 2020

 

A kromě toho tam je v programu i možnost mít vlastní přednášku, což mi málem uniklo a dozvěděla jsem se to až asi týden před Comic-conem a jsem ráda, že to aspoň v nějaké podobě přetrvalo. Ono tyhle fanouškovské jsou něco, co je na českých conech jedinečné. Nejsou to komerční Comic-cony (teda aspoň dřív nebyly), ale jsou dělané od fanoušků pro fanoušky. Mají svou jedinečnou atmosféru. Je to o scházení se společně s přáteli, diskutování o detailech z filmů, dělání blbostí (třeba i jezení červů). A toho se bojím, že už Comic-con mít nebude.

Pořád zmiňuju Pragoffest, co to vlastně je?

Teď si nevybavuju, co bylo dřív, jestli Pragoffest nebo Festival Fantazie. Jsou v tom zmatky, protože se to dřív jmenovalo jinak… Ale dejme tomu, že Pragoffest už se koná asi dvacet let, přičemž asi posledních deset let v Modré škole. Já jsem na něm byla poprvé v roce 2016, přítel Steve o pár let déle a je to pro něj větší nostalgie, takže si poslední měsíc čas od času doma fňukne, jak mu chybí Pragoffest. (A Comic-conu už není ono, ten nebude mít tu stejnou atmosféru).

Já jsem tam začala chodit asi už v době, kdy už začal postupně upadat. Trochu klesala návštěvnost, ale to by se dalo vyřešit. Hlavním důvod konce byl nedostatek brigádníků. Bylo to právě loni, kdy se ve čtvrtek měli všichni sejít, připravit ho (šlo už jen o fyzickou přípravu, nošení židlí, stolů a všeho všude), ale bylo jich asi jen deset. To je moc málo na přípravu celého conu. Takže v posledním ročníku 2019 tam byli mezi brigádníky i nějací bezdomovci. A tak Vašek Pravda prodal Pragoffest západnímu Comic-conu.

Důvod č. 3: A co Pragoffest?

Tohle je momentálně největší důvod toho, co mě vytáčí. Najednou se o to všichni zajímají. Všude vídám články „Comic-con poprvé v Praze! Podívejte se, jací známí herci tam byli…“. Sice mají pravdu, protože Pragoffest nebyl comic-con, byl prostě con všeho. (Ale kdybychom chtěli slovíčkařit, tak jednou programovou linií byl ComicCon, takže technicky tenhle nebyl první.) Ale proč najednou mají o tom zájem a tváří se, jako by předtím nic neexistovalo?!

Třeba jeden youtuber Marvel News, který se vydal na Comic-con a hned v úvodu videa říká, že konečně je taky něco v Praze. Vždyť to tu bylo celý roky! Nebo fotogalerie různých cosplayerů v Seznam-zprávy. Ti cosplayeři tam takhle chodí každý rok, mohli jste tam kdykoliv přijít a nafotit si je!

Jo, je to super na focení a točení, ale to je tak každý rok. Však jsem si tam loni točila absolventku. Zdroj: Milujemefotografii.cz

 

A ne, nikde v těch článcích není ani zmínka o předchozím Pragoffestu. Nikdo z těch novinářů si nedal tu práci a nedopátral se Dobře, už jsem si to projela hledáním a zmiňují ho. Ale i tak mě štvou, že o to mají najednou zájem až teď.

I když na jejich obranu, ono Pragoffest a Festival Fantazie neměli nikdy nějak velkou propagaci. Většinou musíte narazit na někoho z té komunity (což je pár tisíc lidí, takže to není tak těžký), kdo vás do existence zasvětí.

Btw. ten nejhlavnější důvod, proč jsem nemohla být na Comic-conu, že jsem byla u rodičů a hlídala jsem našeho psa Harryho. 

Ale jinak nemám nic proti organizátorům, oni určitě dělali, co mohli, a dělali to dobře (asi, prý to mělo úspěch). Tenhle článek není myšlen nijak špatně vůči nim (to jen trochu dělá dojem ten titulek) a pokud příští rok budu moct, tak se na Comic-con vydám.

Veškeré informace v článku jsou založené hlavně na mých dojmech a co jsem zaslechla. Za nic neručím, že to tak opravdu je, a za případné mystifikace se omlouvám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *