Pila Gilmorova děvčata špatné kafe?

Co si spojujeme s Gilmorovými děvčaty? Roryinu pilnost, Lorelainu ztřeštěnost, spoustu rychlých a ukecaných dialogů a hlavně – kafe. Existuje nespočet hlášek, obrázků, gifů, videí… Někteří dokonce dělali pokusy, že zkoušeli vydržet pít tolik kávy jako ony po celý den či týden. Prostě „Pij kafe jako Gilmore“.

Ale při posledním znovusledování Gilmorek si začínám klást jednu otázku – Nepijou špatné kafe? Tahle otázka mě napadla, když jsem si uvědomila, že vlastně nikdy si tam nemelou vlastní kávu nebo nějak extra nepřipravují kávu. Vždycky mají jenom kafe v sáčku, které nasypou do stroje a je to. Žádné espresso. Takže co když to je celou dobu jenom rozpustná káva?

Radši instantní než espresso?

Abych ji shrnula, tak se považuje mezi kávovými odborníky za to nejhorší. Obsahuje zhruba 6x méně kofeinu, nemá svoji typickou kávovou vůni… je to prostě náhražka. Snadno dostupná a rychle připravená. Vlastně ideální pro Gilmorky, které ji pijí enormní množství, až by se z toho někdo pozastavil, jak to jejich srdce vydrží. Ale znamenalo mi to, že celé to jejich uctívání kávy je jenom pozérství.

Začala jsem si proto všímat víc detailů a pročetla několik anglických webů. Na jednom z nich někdo položil tu samou otázku jako já a rozvinula se u toho i zajímavá teorie. Gilmorky většinu času jí fast food, takže nebudou moc na luxusní jídlo (pokud není od Sookie). Mohli by proto pohrdat drahým espressem, protože je na moc fancy. Jim stačí levné černé kafe od Lukea.

Tuhle teorii docela i podporuje scéna v jakési růžové kavárně ve druhé sérii. Lorelai a Rory jsou nuceny se tam vydat po odjezdu Luka na ryby. Dostanou tam malé hrnečky a trochu hnusného kafe. Že by jim espreso prostě nechutnalo?

 

 

Pokračovala jsem tedy v pátrání, trochu jsem přemýšlela a teorii o pohrdáním kvalitního kafe jsem nakonec zatratila. V průběhu seriálu se našlo pár dalších indícií:

  • Později na Yalu si objednávají mochaccino, v Itálii si Rory dává triple espresso…
  • Když Lorelai randí s otcem Belly ze Stmívání, při jednom rande spolu procházejí pražírny kávy kde mu pomáhá s ochutnáváním kávy. Tam pije jedno espresso za druhým, protože jak jinak ji nejlépe  otestovat?
  • Ve scéně výše v růžové kavárně nepijou espresso. Kdyby ano, přinesli by jim kafe rovnou v hrnečku (a napřed by se zeptali, co chtějí) a nenalívali před nimi.
  • Někde koncem druhé série Rory dělá kávu doma v kuchyni pomocí frenchpress.
  • V amerických bistrech/restauracích se podává „drip coffee“.

Po odhalení pojmu drip coffee v jedné anglické diskuzi následovala debata, jestli je drip coffee stejně dobré jako espresso nebo ne. Padly tam u toho pojmy jakože espresso je pro „coffee snobs“, což Gilmorky nejsou. Oni jen milují kávu a chtějí ji pít hodně a po celý den, k tomu se hodí drip cofee… A poté nám neznalým bylo konečně vysvětleno, co znamená drip coffee – překapávaná nebo také filtrovaná káva. Takže uf, není to instantní kafe! Nejsou pozérky!

Espresso versus filtrovaná káva

Na filtrované kávě není nic špatného. Oproti espressu se jen připravuje jinak. Espresso se připravuje stlačováním horké vody skrz namletou kávu. Je u toho hodně důležitý ten tlak, který má být přibližně 9 barů. Oproti filtrované kávě má intenzivnější chuť, což zároveň může být i nevýhodou, protože tím se odhalují chyby u pražené kávy.

Na druhou stranu filtrovaná káva nevyužívá tlak, ale spíš gravitaci a čas. Nahrubo namletá zrnka se několik minut louhují v horké vodě, poté se stlačením odstraní, nebo překapává přes filtr… Tady už záleží na to, v čem to připravujete. Existuje moka konvička, french press, aeropress a v Americe na to mají ty velké přístroje jako byli v Gilmorových děvčatech. Oproti espressu dostanou také kvalitní kávu, ale ne tak intenzivní, jemnější a je jí mnohem víc než jeden malinký šálek.

A upřímně, když jsem před pár dny dělala v půl páté ráno dělala tři latté na cestu na turnaj, možná by se mi na to víc hodila ta filtrovaná. Dokonce i mám frenchpress, ale kdykoliv jsem v něm dělala kafe, vždycky jsem tam cítila spíš tu horkou vodu než to kafe. Možná jsem tomu dala málo času při louhování. Nakonec jsem jsem to stejně vzdala a přešla na espressa. Tedy spíše capuccina a latté. Na rozdíl od svého bratra patřím k těm hrozným lidem, kteří kazí tu výbornou kávu mlékem a cukrem.

A nikomu to neříkejte, ale po ránu piju i tu podřadnou instatní kávu. Ráno potřebuju rychle kafe a ne nějakou chvíli čachrovat s pákovým espressovačem.

Melou si kafe?

I tak tu pořád zůstává záhada, jak si melou kávu. Musíte si ji namlít sami a těsně před její přípravou, pokud ji chcete mít dobrou. Mletá vydrží čerstvá maximálně den. Jak to tedy řeší Gilmorky?

Vzhledem k jejich velkému množství spotřeby by měli mít doma obrovský pytel kávy. Existuje možnost, že si jí melou někde mimo scény. Neukazují nám přece všechny jejich domácí činnosti. Navíc mlýnek dělá dost hluk, což by zkomplikovalo práci zvukařům. Nemluvě o tom, že by museli přerušit dialog a právě na tom je celý seriál postavený. Prostě se jim to tam nehodilo. Anebo je to nenapadlo.

U Luka je to horší, pro bistro bude potřebovat ještě větší množství kafe. Nedovedu si představit, že by si ho někde vzadu v kuchyni mlel. Jen je otázkou, jak je čerstvě namleté. Luke to bude řešit stejně jako všechny ostatní americká bistra. Jen se bojím odpovědi.

Ale ve skutečnosti má vlastní tajnou pražírnu. Herec, která hrál Luka, má svoji vlastní značku. Prý to byl jeho sen ještě dlouho před seriálem.

Ale pak mi došlo, jak to řeší. Stejně jako Lorelai. Stejně jako všichni ostatní. Je to jedna z dalších Kirkových prací – mele kafe celému městu.

Btw. víte, že před pár lety, někdy okolo A Year in the Life se prodávala tématická pražená káva ke Gilmorkám?

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *