Seznamte se s Dobbym, mým prvním cosplayem

Dostala jsem nabídku zúčastnit se jedné blogerské soutěže s nějakým cosplayem a já jsem si uvědomila, že jsem vlastně nikdy nezmínila nic o Dobbym. Takže zatímco soutěžím o oblečení z Heureka.cz, můžu poprvé představit Dobbyho a jak jsme tento cosplay vyráběli.

Já v cosplayi na Dobbyho
Zdroj: Jedna z Randalfových fotek

V podstatě jde o jednoduchý cosplay skládající se jenom z několika částí.

Povlak na polštář

Aspoň povlak na sobě Dobby má mít podle popisu. Reálně si myslím, že kdybych já si na sebe vzala jenom povlak, tak by celý cosplay získal o trochu víc erotičtější nádech, než mám v úmyslu. Takže je potřeba vyrobit si vlastní povlak ve větším měřítku.

Raději jsem sáhla rovnou po povlaku na peřinu a rozpůlila (jehož druhá polovina se v téhle době bezvadně využívá jako vložka do masky na obličej). Délka je víceméně libovolná, doporučuju někam do půlky stehen. Myslete přitom hlavně na to, že pokud jste ještě neudělali uzlíky na ramenou, zkrátíte si tím délku. Na ty uzlíky na ramenou hlavně nesmíte zapomenout, jsou ikonické.

Špatná zpráva je, že dost pravděpodobně nebudete mít žádné kapsy. Proto je potřeba mít někoho, kdo ty nezbytné věci (mobil, klíče, doklady) bude nosit.

F.: Já musím být v Potterovi hodně nízko v hiearchii.

Já: Proč?

F.: Protože jsem kabelka domácího skřítka.

+ snadné a rychlé na výrobu

+ perfektní do letního počasí (ale letnímu dešti bych se radši vyhýbala)

+ jeden z mála cosplayů, kdy není potřeba žádné šití

– nemá kapsy

v zimě v něm zmrznete

– nevhodné na tancování nebo podobně pohybové činnosti, kde se nechcete odhalovat (klouže z ramen)

Uši – nejdůležitější část

Nejsou až tak složitý a dají se vyrobit na víc způsoby. Zpravidla jsem je vídala vyrobené z kartonu, případně přes ně přetaženou punčochu, ale to není ono. Je to jenom vytvoření kostýmu narychlo.

Pěnová guma s nákresem uší připravená na vyříznutí.

Co je potřeba: pěnová guma moosgummi, látková plovací čepice, tavná pistole na přilepení, herkules, tělová barva na látku, akrylové tělové barvy na uši (tělové barvy pravděpodobně nepůjdou sehnat, takže je potřeba míchat růžovou, bílou, oranžovou barvu)

My jsme volili pro výrobu moosgummi (aneb jak já tomu říkám – ta růžová hmota). Velikost jsem si musela vymyslet a odhadnout sama. Pro tvar jsme zvolili i trochu ohnutí, tedy ten výstupek, který je vidět na obrázku, jsme přehnuli a přilepili k hraně.

Já v plovací čepici, na které jsou přilepené ještě růžové uši.

Pak už stačilo jenom vytvořit a přilepit vnitřní výstupky a celé uši přilepit k plovací čepici. Nebyli jsme si jistí, jak by to drželo na gumové čepici, tak jsem vyhrabala doma starou látkovou.

Před barvením ale bylo ještě potřeba uši přetřít několikrát Herkulesem, aby pak barva dobře držela. Při barvení jsem pak úspěšně zvládla nabarvit hlavu jedné figuríně, která sloužila jako držák. A bohužel musím poznamenat, že tmavá část na čepici nešla úplně přebarvit a pořád prosvítá. Světlá látková čepice by byla lepší.

Nám to sice zabralo pár týdnů, ale to proto, že jsme neměli moc času. Jinak by se daly vytvořit během pár dnů.

Pár mých postřehů:

  • nejdou na ně dát sluchátka od kamery
  • v zimě vám bude foukat na uši
  • pokud vám vyrostou vlasy, už vám nemusí tak dobře sedět

+ nejsou až tak složité

+ jsou ohromně lehký

+ můžete šťouchat lidi okolo

– jejich výroba zabere pár dnů

– budete se muset učit znovu procházet dveřmi

– můžete někomu vypíchnout oko

Makeup dobrovolný

Část, kde zpravidla selhávám, ale stejně to zkouším. Umím se malovat, ale neumím pracovat s bronzerem a stínovat obličej, což je zrovna u tohohle potřeba. Dobby nemá lidský obličej, má velké oči a hrozně vrásek. A přitom zkouším jet podle tutoriálu na Youtube, ale asi nemám ten správný makeup.

Zase je faktem, že celý tenhle tutoriál není úplně převeditelný do reality, protože tam pracují s černým pozadím a pomocí černé barvy opticky zmenšují krk a hlavu. To na denním světle na ulici prostě neprovedu. Ale zkouším si aspoň namalovat ty vrásky a s opticky zvětšit oči.

Cosplay Dobby s detailem na makeup.

+ není nezbytný, dá se vynechat

– je potřeba trochu umět stínovat

– možná je i potřeba mít dobrý make-up

Co na nohy?

Ponožky, co jiného? I když tady záleží na počasí. V létě by se hodilo nenosit na nohách nic, maximálně pantofle. V zimě je ale naopak potřeba vytáhnout ponožky, protože jinak bych zmrzla, a k nim nevýrazné boty (ne pantofle). A hlavně ty ponožky barevné a každou jinou! Pruhované, vzorované, cokoliv.

+ neomezeně možností

To je všechno?

Ne. Celý cosplay jsme vytvářeli loni v červnu na Festival Fantazie a nestihl se úplně doladit. Například barvení probíhalo jen pár dnů předtím. Chtěla bych v budoucnu, až budu mít víc času, sladit barvu uší a barvu hlavy. Možná přijít na to, jak zašpinit oblečení, aby vypadalo stejně staře a zašle jako ve filmu. Dokonce jsem i trochu přemýšlela o výrobě Dobbyho nosu, ale k němu už bych potřebovala i latex.

Ale aspoň jednu „cosplay“ soutěž už jsem s Dobbym vyhrála na potterovské párty v El Magico. Původně jsem neplánovala soutěžit, ale nakonec jsem do toho byla doslova vtáhnuta. V momentě kdy už jsem byla na pódiu už nebylo návratu. Cítila jsem, jak se mi třesou kolena, ale to mohl být i podvědomý role-play, protože jednou z porotkyň byla Bellatrix. Naštěstí mě nezabila, a já vyhrála. Sice se porota skládala z mých kamarádů a možná to bylo trochu nefér, ale to je takový nepodstatný detail.

Porotci a soutěžící cosplayeři z cosplay soutěže.
Zdroj: FB El Magico

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *