Hedvika přilétající k Harrymu

Herní svět Harryho Pottera #01: Kámen mudrců

Herní svět Harry Pottera #01: Kámen mudrců

Brzo má vyjít nová hra Hogwarts Legacy, kterou bych chtěla. Tak si zatím hraju staré HP hry.

Stejně jsem už dlouho chtěla udělat jejich žebříček od nejhorší po nejlepší. Než se k tomu dostanu, musím si každou z nich zahrát a samostatně ji zrecenzovat. Teď je jenom otázka, jestli jsou hry takové, jaké si je pamatuju. A jestli je vůbec rozjedu.

Jak ji vůbec rozjet

První problém byl opravdu ji vůbec rozjet. Hlásilo to, že ji musím spustit skrz administrátora. Udělala jsem to, ale nezabralo to. Asi má vážně problém s moderními operačními systémy.

Konec článku.

Harry Potter na chodbě.

Okay, dělám si srandu. Nakonec jsem ji rozchodila pomocí návodu. Není to až tak moc složité, stačí ji normálně nainstalovat, stáhnout si pár souborů, zkopírovat je do složky Program Files/EA Games/Harry Potter TM/System a nahradit s nimi ty staré. Pak stačí spustit hru, ale před kliknutím na New game, je ještě potřeba změnit nastavení. Resolution změnit na 1024×768 a colour depth na 32 bit.

A teď k samotné hře.

Samá nostalgie

Dneska už  běží z 80 % na nostalgii. Však jí bude už příští rok 20 let. Už skoro může pít i v USA.

Zbylých dvacet procent jsou výukové lekce s Harrym, kdy se projevuje, že cellá hra je hlavně dobrodružná skákací arkádovka. Což vzhledem k tomu, že tehdy cílili pravděpodobně na cca jedenáctileté děti, to dává smysl.

Dneska už by ale bez té nostalgie moc nezaujala. Za to nejspíš může její zastaralá grafika. Je horší, než si ji pamatuju. A i hrad je o dost omezenější. K mému překvapení máme prakticky jenom několik místostní k prozkoumávání a v nich zoufale málo tajných místností. Není tu moc co prozkoumávat, přitom to je na hře právě to nejlepší. Lámat si hlavu, kde je ta poslední tajná místnost. Jak se dostat na támhletu plošinu s truhlou.

Harry Potter odemykající truhlu

Stejně tak nemůžu ani pořádně vytýkat příběh, který mě tady nezaujmul. Ale to je jenom tím, že příběh už známe, takže neměli moc prostoru. Naopak měli mnohem víc prostoru oproti filmu ztvárnit některé části knihy. To někde využili a někde zase ne. Nevyužili třeba půlnoční souboj s Malfoyem, Zapovězený les, zato se vyřádili při odnášení Norberta na astronomickou věž. Nebo si krásně dodali vymyšlenou s Malfoyem přestelku vybuchujících bonbónů.

Jenom jediný pozitivum jsem našla, že hra je lehčí, než co pamatuju. Možná jsem se za těch deset let malinko zlepšila v hraní. Umírala jsem většinou jenom kvůli nějakému bugu. Ani Voldemorta nebylo tak těžký zdolat.

– grafika

– malý hrad

– otravně pomalé sbírání karet

+- příběh

+ jednoduchá obtížnost

+ nostalgie

+ cesta na Astronomickou věž

+ přestřelka s Malfoyem

Co na hru říkáte? Chcete si zahrát hru taky? Stačí si ji stáhnout (anebo koupit, pokud to ještě někde jde). 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *