The Sims 4 Výprava na Batuu: Dodatek, o který žádný fanoušek nestál

Před necelými dvěma měsíci vyšel nový herní balíček Výprava na Batuu, který přinesl Star Wars do světa The Sims 4 (které tam stejně bylo už trochu předtím). Každý fanoušek Star Wars a každý fanoušek The Sims by z toho měl být nadšený. Nemluvě o fanoušcích obojího, ti z toho budou mít euforii…

Až na to, že ve výsledku je dodatek velkým zklamáním pro všechny.

P.S. Ověřeno oběma stranami. Naše domácnost se skládá z fanouška The Sims a fanouška Star Wars.

Fanoušek Star Wars po zkouknutí traileru: Hele, ale to bude super. Koukej, přibydou ti tam Twi’lekové, nový rasy

Následuje minuta smíchu od fanouška The Sims. Přibudou nový kostýmy, o rasách si můžeme nechat jenom zdát.

Nuda pro fanoušky The Sims

Celý dodatek měl jeden problém už od začátku oznámení. Krátce před tím vypustila EA dotazník pro fanoušky, kde jsme mohli hlasovat, co nejvíc v The Sims 4 chceme. EA sice výsledky nezveřejnila, ale existuje i podobná anketa, jejíž výsledky budu pravděpodobně dost podobné. A Star Wars se tam umístilo na posledním místě z 21. To se pak blbě oznamuje „Hele, sice ten dodatek nechcete, ale už je hotový, tak tady to máte.“

No, hotový je trochu přehnaný. Ne, že by v něm byly chyby, jen je chabý. Na první pohled působí dobře, a dokonce i já jsem byla nadšená. Nový svět, světelné meče, a nejvíc nadšená jsem byla z misí, které mi připomněly Cestovní horečku. A taky z toho, že Kylo Ren škrtil moje simíkovské já.

Po pár hodinách tohle omrzí. Hlavně když mise se opakují a nové, zajímavé nepřibývají. Šerm se světelnými meči zvyšuje jenom atletiku, neudělali na to ani novou dovednost. V tom novém pěkném světě je maximálně jedna skutečně hratelná budova s pohledem dovnitř v jedné čtvrti. Nemluvě o tom, že v Prvním řádu není kde spát a v odboji zase pro změnu nemáte kam si dojít na záchod. To i v džungli na to byly nějaké keříky.

A pak je tam velké (ne)finále. Po celé plnění misí simíkovi postupně stoupá hodnost v Prvním řádu, Odboji nebo mezi darebáky. Tím se odemykají „nové“ mise, (kterých je velmi málo), až k té poslední nejtěžší… Které je v podstatě jenom o poničení pár satelitů. A odměna? Můžete se jít proledět lodí a dostane její malou sošku. Konec příběhu.

Vlevo obrázek z realného Disneylandu, vpravo přesně to samé akorát v The Sims Výprava na Batuu.
Zahrajeme si hru – najdětě pět rozdílů.

Přitom se z toho dalo vytřískat víc. Stačilo to pojmout podobně jako Cestovní horečka. Víc misí, víc pozemků… Co takhle mít jeden základní byt ve městě a s nějakou hodností si odemknout nějaké lepší ubytování ve zvolené frakci? Ačkoliv jasně, to by museli pracovat s otevřeným světem. Jinak by museli všechno nacpat na jeden pozemek a postupně odemykat, ale to by je stálo moc práce.

Stejně jako používání síly. Vždyť už vytvořili systém kouzelných schopností pro upíry a magii, stačilo to trochu upravit a v omezený míře umožnit třeba od čtvrté hodnosti. Víte, jak by bylo cool učit se od Kylo Rena nebo Rey?

Špatná trilogie

Na druhou stranu fanoušci Star Wars mají jiný problém – špatná trilogie. Všichni zbožňují originální trilogii (IV – VI), další trilogie se sice občas pro něco kritizuje (I – III), ale všechno přebyla ta nejnovější (VII – IX). A právě do téhle doby je zasazený dodatek.

Co jsem při hraní častokrát poslouchala, prý je to jako Disneyland. Brala jsem to přirovnání s rezervou, dokud jsem se nepodívala na fotky z Disneylandu. Mám z nich trochu deja-vu.

Vlevo obrázek z realného prvního řádu v Disneylandu, vpravu přesně to samé akorát v The Sims Výprava na Batuu.
Jediné, co nesedí, je velikost lodí.

Problémy ve Star Wars fandomu

Co se to vlastně děje v tom Star Wars? No, bylo nebylo, v roce 2012 tam začala úřadovat jako prezidentka Lucasfilmu Kathleen Kennedy. Tahle producentka má na svědomí celou novou neslavnou trilogii. Kromě toho, aby si pro ni udělala čistý štít, tak Lucasfilm prohlásil, že víceméně skoro všechny napsané fikce o Star Wars (něco přes 300) neplatí.

Potom nedávno plánovala feministický seriál ze světa SW s Brie Larson (Captain Marvel) v hlavní roli, která by pravděpodobně byla další obrovská Mary Sue. Naštěstí do toho brzo začal kecat George Lucas. Celkově se k musel ke Star Wars vrátit, jelikož Kathleen Kennedy ignorovala fanoušky a jela si podle sebe. Ale už ji končí smlouva.

Právě Výprava na Batuu muselo začít vznikat ještě za její vlády. Sedí to i na snahu propagovat novou trilogii. Proto se v Disneylandu vyřazovalo všechno z originální starwarsácké trilogie a ponechávala se jen ta nová. Stejně tak i loni se snažili prosazovat hlavně merch okolo posledního filmu, ačkoliv tou dobou všichni chtěli Baby Yodu. Ten se nám kupodivu dostal do The Sims dřív než tahle trilogie, ale to bude nejspíš tím, že měli stejně v plánu tenhle dodatek. Taky tam není nikde nic mandaloriánského.

O dodatek prostě není jinak zájem. Teď se navíc objevuje, že pro koupi balíčku Můj první mazlíček je potřeba Výprava na Batuu. Aspoň to říká Origin, i když to není pravda a jde to přeskočit. Ale Merlin ví, kolik lidí se toho chytne a vážně si ho koupí.

Zase na druhou stranu, je aspoň fajn, že naši simíci se konečně můžou vydat do Disneylandu. Přijet tam s rodinou, pokecat s Kylo Renem nebo Rey, trochu si zašermovat, splnit pár questů (protože je tenhle Disneyland lehce šmrncnutej Westworldem) najíst se u stánku a pak jet zpátky domů.

Dobré zprávy

Na celém balíčku oceňuju jenom dvě věci. Jedním z nich je detail při přesunu do jiné části sousedství, že pro přechod obrazovky je použit stejný styl, jako byl v originální trilogii. Je to takový malý detail.

Tou druhou věcí je systém nových dekorací. Výprava na Batuu je dobrý balíček pro stavitele. Je tam spousta elektroniky, trochu ve stylu retro, ale pořád sci-fi. Třeba nedávno někdo pomocí toho postavil pěknou starou elektrárnu. Ti, co mají rádit apokalyptickou výzvu, musí být z tohohle nadšení. Tedy až na ten fakt, že jelikož je to game pack, tak je dvojnásobně dražší (20€) než build pack (10€).

Siminka bojící se Kylo Rena
Promiň Bene, ale ten dodatek fakt za nic moc nestojí.

Ale závěrečná, opravdu (snad) dobrá zpráva je, že už příští měsíc má vyjít nový dodatek Snowy Escape. Sněhová sezóna se mimochodem v žebříčku, co fanoušci chtějí, umístil na čtrnáctém místě. Takže po zrecyklovaném dodatku Eco Lifestyle a po tomhle nevydařeném Star Wars si snad napraví EA reputaci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *