Dojmy s koncmi #01

140 dnů. To je 3 360 hodin. To je 201 600 minut, Tolik času uběhlo od posledního článku ze série tipů, ať už filmových či seriálových. Ta autorka tohohle blogu je hrozně líná, nemyslíte?
 
Ale jako omluvu přicházím s novou článkovou sérií, tentokrát zaměřenou na konce seriálu. Takže se připravte na spoustu spoilerů, protože nemám ponětí, jak napsat tenhle článek bez nich.
Pokud jste neviděli jeden z těch seriálu a nechcete vědět, jak končí, tak NEROZKLIKÁVAT!

 

Gilmore Girls

Jak napovídá gif, vrhneme se na dnes už docela klasický seriál. I když jeho výběr jako konce není úplně trefný, vzhledem k novým čtyřem dílům, které by se měli vysílat za měsíc. Ale pro mě osobně jsou Gilmorky ještě docela novinka, protože jsem je dokoukala teprve před měsícem.
Vzhledem k jejich popularitě je nemusím moc představovat. Všichni znají vzornou Rory, její praštěnou mámu a jejich závislost na kofeinu. Na Gilmorky jsem se schválně dívala přes léto, protože se mi to hodilo i docela tématicky. Když se vám povede dostat se na soukromou školu zaměřenou na publicistiku, tak se trocha podpory od Rory hodí.
Ale i přesto jak moc jsem si je oblíbila, jejich konec mě moc nenadchnul. Nemůžu si pomoct, ale mě připadá prostě takový neuzavřený. Něco tomu prostě chybělo. Možná to byla ta svatba Lorealai a Luka anebo zakončení Roryina příběhu.
Nemyslím si, že by to měla zakončit nějakým zasnoubením s Loganem a odchodem do západu slunce. Rory je postava, která by se mohla zdát podle popisu trochu nudná. Prostě obyčejná holka, která se pilně učí, je bezvadnou studentkou a chce být novinářkou, přičemž postupně prožívá nějaké svoje vztahy. Ale ve výsledku nudná není, za což nejspíš může i to, jak se skvěle doplňuje s Lorelai.
Sama nedokážu popsat, jak se měl její příběh zakončit. Lorelai to měla jednoduché, prostě se dát konečně dohromady s Lukem. Ale Rory se sice povedlo odpromovat, skončit svůj vztah Loganem (ale i tak je shipuju) a samotné odjet do západu slunce za prací. Což k ní i docela sedí, ale její příběh nepovažuji za dokončený. Nejspíš to tak ale má být, protože její příběh bude pokračovat, dokud neumře, a to nechceme.
Raději si počkáme, co nového si pro nás připravili. Dozvíme, jak se jmenuje další dítě Sookie a Jacksona a zda měli nějaká další, jestli Kirk skončil u nějakého zaměstnání a konečně se dozvíme za čtyři slova, kterými měl seriál končit.

Oj už s těmi pudly!

Angel

V každém pokolení je jedna vyvolená. Osamocena bude bojovat proti upírům, démonům a silám temnoty. Je přemožitelka…
Takhle příběh začal. Pak se rozdělil na dva. Jeden skončil. Druhý pokračoval. A jak skončil?
Napřed vybudovali napětí. Pokoušeli se nás přesvědčit, že je teď Angel zlý (nevyšlo to). Pak nám ukázali pravdu. Ukázali nám ty největší zlouny všeho (nebo aspoň ty, kteří plánovali apokalypsu). Porazil je. A pak se na ně vrhla armáda temnot. Konec.
 
První reakce je jednoduchá. Stejně jako ostatní jsem ten konec nechápala. Nemohla jsem uvěřit, že tohle má být konec. Seriály končí nějakou epickou bitvou, výhrou a šťastným koncem. Nekončí na začátku epické bitvy (může být vůbec epická, když se neodehrála?). Producenta jsem proklínala. Chtěla jsem vědět, jestli přežili. Doufala jsem v to, i když mi rozum říká, že tohle nemohli zvládnout.
Až nyní, asi o pět let později, jsem to už asi pochopila. Ono ve své podstatě je to naprosto geniální závěr. Nese v sobě zprávu, že boj dobra a zla nikdy nekončí. V tom má pravdu, seriály na to budou pořád.
Je tu pak otázka, zda se vyplnilo proroctví Shanshu z první série. Jakmile upír s duší naplní svůj osud, tak se stane člověkem. Teď je otázka, jak se to mohlo naplnit? Jestli jeho osudem byla tahle bitva, takže jestli vyhrál, stal se člověkem. Jenže podle mě umřel, takže se nestihl stát člověkem.

Proto se snažím vykládat si jinak význam, co znamená být člověkem. Snažím se za tím klasickým smyslem vidět i něco duchovního. Třeba to, jak měl Angel duši, takže on měl svoji lidskost. Byl člověkem, jen v upířím těle. Potom by ale to proroctví znamenalo, že upír, který získá duši, získá svoji lidskost a bude člověkem v těle upíra. Jen si musí napřed něco prožít s tou duší a nějak se s ní sžít, než získá tu lidskost.

Já vím, zní to divně a přitažené za vlasy. Nejspíš proto je to ve skutečnosti tak, že Angel se stane opravdu člověkem, ale až v komiksu. Prakticky veškeré zakončení máme tedy v komiksu a tohle je už něco, co nechápu, a nepovažuju to za geniální konec. Když budu ignorovat komiks, soustředit se jenom na závěr seriálu a nepokoušet se nějak si vykládat to proroctví, tak jo, je to geniální. Ale s tím zbytkem ne.

Já prostě nechápu, proč tohle přesunuli do komiksu a nenechali to v seriálu. A pokud vím, tak takový konec nepřišel z důvodu, že by pak prostě vedení stanice nechtělo pokračovat dál. Vždyť Buffy a Angel jsou kultovní seriály. Tenhle konec si prostě usmyslel Joss Whedon a basta fidli.

Angelův konec je jeden z nejrozporuplnější vůbec. Buď ho budete shledávat geniální anebo to pro vás bude „the worst ending finale ever“. Spousta kritiků a fandů se nad tím neshodne. Já sama se na tom nemohu shodnout a vybrat si jedno z toho. Snad se mi názor zlepší, když si někdy přečtu ten komiks.

Takže jaký je váš názor na konec Angela? 
A klidně mi ho i zkuste někdo víc vysvělit v komentářích.


Co konec Gilmorek?
Těšíte se na jejich pokračování?

0 Replies to “Dojmy s koncmi #01”

  1. Četl jsem, že ta dějová linka s tím kruhem černýho trnu (přeložili to tak do češtiny? – prostě ten kult na konci pátý série), že to mělo být téma na celou šestou sezónu, ale právě kousek před koncem pátý série se tvůrci dozvěděli, že Angela na příští sezónu neobnoví a že skončí pátou sérií. Proto se to na konci pátý série mohlo zdát tak uspěchaný, protože jen na pár dílů nasadili příběh na celou sérii. Takže i přes to, že je to kultovní seriál, tak vedení stanice fakt pokračovat bohužel nechtělo.

    Co se týče konce seriálu, tak jsem měl asi stejné reakce jako ty. A i když jsem po nějakým čase pochopil, co to znamenalo, tak mi to nedalo a prostě jsem tu bitvu chtěl vidět 🙂

    A jinak myslím, že nepotřebuješ nic vysvětlit, myslím, že to chápeš přesně tak, jak to Joss zamýšlel. Prostě celej Angel byl o dospělosti (v kontrastu s Buffy, který byla o dospívání) a vždycky tě čeká bitva a proto si můžeš položit otázku, proč bojovat? Má to smysl? Není to zbytečný? Ne, nemá to smysl a ano, je to zbytečný. I když vyhraju, tak mě čeká další bitva v životě a pak další a další. A smyslem bylo, aby Angel pochopil, že zlo nikdy neporazí, ale že je nutný se nevzdat a proti zlu bojovat, i když ho nikdy neporazí úplně, protože i přes to, že jeho boj nemá smysl, tak právě to, že se rozhodl bojovat je smyslem pro něj. Odtud ten jeho slavnej citát: If nothing we do matter, the only thing that matter is what we do, cus that’s all there is (nebo tak nějak).

    Takže ta finální scéná podle mě prostě jenom korespondovala s tématem celýho seriálu, což bylo hledání odpovědi na otázku, zda má cenu bojovat a proč vlastně bojovat a ta scána jenom symbolizovala právě ten přechod do další bitvy, která značí válku, kterou nikdy nevyhrajeme.

    Co se týče Gilmorek, tak ty mám taky rád kvůli jejich dialogu, ale tu část jsem přeskočil, protože mi ještě chybí poslední série a ty čtyři díly 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *