Filmové tipy #05 – Moderní Popelky

Jak jsem zjistila před pár dny, někteří lidé (ty dva, se kterými jsem to sledovala) nemají přehled o Moderních Popelkách. Tak si jeden seznam uděláme, ne?

Moderní Popelka

Ta Popelka s Hillary Duff (2004)

Je to ta úplně první Moderní Popelka, nejznámější a zároveň nejoblíbenější. Naše Popelka Sam tu pracuje v bistru svojí macechy, má dvě nevlastní sestry (dvojčata), kterým dělá úkoly. Za kamaráda má kluka, co se chce stát hercem. Ale hlavně si píše s jedním klukem ze školy, jen neví, že to je nejoblíbenější kluk na škole, Oustin Ames. Oba dva by rádi na Princeton. Sam tam chce kvůli svému tátovi, Oustin rád píše básničky, ale neví, jak tátovi říct, že ho fotbal nebaví. Nakonec se sejdou na plese, ze kterého Sam před půlnocí uteče a ztratí tam mobil.

Můžu potvrdit, že je to vážně ta nejzdařilejší moderní Popelka a možná můžu říct i proč. Je to jediná moderní Popelka, kde se objevuje i táta. Proto se tu víc hraje na emocionální strunu, Sam vidíme před finálem víc utrápenou (anebo za to může ta smutná hudba?).

A zase jedna Popelka

Tancovací Popelka se Selenou Gomes (2008)

V poslední době jsou prostě oblíbené filmy s hudbou. Proč teda nemít Popelku, která má talent pro tanec a umí i zpívat? Takže tu máme Mary, která pracuje pro svoji macechu jako služka. Ta si jí k sobě vzala, když jedna z jejích tanečnic, Mariina máma, umřela a Mary zůstala sama. Na druhou stranu princ je popová hvězda, tancuje a zpívá, a právě se rozhodl dát si oddech a jít normálně studovat na školu. Akorát přitom stíhá připravovat i taneční soutěž. Na maškarním plese přitom potká tajemnou dívku, která před půlnocí kvapně uteče a cestou ztratí svůj Zune.

Přesto je tohle moje nejméně oblíbená Popelka. Sice to Selena všechno dobře zahrála, i když jí tou dobou bylo asi jen 15 let, ale zápletka není tak vyhrocená. Mary začíná se svým princem randit už v polovině filmu, jakmile se tedy dostane před ne moc dobré vydírání. Holt ji její nevlastní sestry (zase dvojčata) vydírali její nahrávkou, když byla malá. Něčím, nad čím by měla jen mávnout rukou, protože prostě byla malá, a přejít to.

Moderní Popelka: Byla jednou jedna píseň

Zpívací Popelka s Lucy Hale (2011)

Minule bylo moc tancování, teď je čas na víc zpívání. Katie má tentokrát jenom jednu nevlastní sestru, která absolutně neumí zpívat, a malého rošťáckého brácha, který by byl dobrým špiónem. Macecha, která je posedlá vším indickým a je ředitelkou školy, chce slávu a bohatství, kterou by ji měla přinést její dcera. Katie je na druhou stranu velmi talentovaná a chtěla by se svým zpěvem prorazit. Jenže její pokus podstrčit demo známému producentovi až tak nevyšel. Když jí volal, Katie byla zavřená nahá venku díky rošťárně malého bráchy, a telefon zvedla macecha. Vzniká bezva podfuk, kdy nevlastní sestřička slízne všechnu smetanu a všichni budou předstírat, že Katiin hlas a písničky jsou její. Katie se s ním přesto pokusí setkat na indickém školním plese, kde mu zahraje písničku. Ale před půlnocí opět kvapně uteče a tentokrát nic neztratí.

Tohle je moje druhá nejoblíbenější Popelka. Sice není tak emocionální jako ta první, ale pořád se jim na tuhle strunu daří trochu hrát. Navíc tam vznikají i docela vtipné situace, když třeba právě malý bráška zamkne venku nahou Katie. Anebo náhlý odchod macechy z plesu kvůli skořici. Zároveň je to první film, ve kterém dojde k odhalení pravé totožnosti Popelky až na konci.

P.S. Je to divný, ale tenhle film asi nemá oficiální trailer.

 

A Cinderella Story: If the Shoe Fits

Popelka, kterou nikdo nezná (2016)

Tentokrát tu máme přímo ve filmu divadelní představení Popelky, pro kterou hledají herečku na hlavní roli. Perfektně se nám na to hodí Tessa, která umí tancovat i zpívat, akorát ona je tam jenom jako asistenka pro svojí macechu a nevlastní sestry (které prostě nejsou tak talentované). Naštěstí má kamarádku maskérku, která ji zvládne přestrojit, nalíčit a zaparukovat tak, že ji nikdo nepozná a roli získá,

Na tomhle filmu se mi nejvíc líbí hlas hlavní herečky. Prostě zbožňuju, když začne zpívat „Nobody wants to be alone…“ Taneční a zpívaná čísla tu jsou dobrá. Ještě je pěkné, že tentokrát se princ po celou dobu sbližuje s Tessou, zamiluje se do ní a její druhé alterego v tom ani nehraje tak důležitou roli. Ona by asi ani nemusela být Popelka a dopadlo by to šťastně. Jenom by tam nebylo to efektní odhalení v průběhu představení.

P.S. Nevím, jak to je teď, ale když jsem se na to loni koukala já, tak nebyly české titulky.

Na závěr tu mám ještě jeden film o Popelce, který jsem objevila v průběhu psaní tohohle článku, takže jsem ho neviděla.  Když jedna bota sedí …

Jaké jsou vaše názory na Moderní Popelky?

Která je nej a která nejhorší?

One Reply to “Filmové tipy #05 – Moderní Popelky”

  1. Vzpomínám na ještě jednu moderní Popelku, herci byli afroameričani, jen si nedokážu vzpomenout na přesný název. Jinak hezký článek, zjistila jsem, že jsem viděla jen jeden z filmů, které jsou zde uvedené. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *