Dojmy s koncmi #02 – TVD aneb seriál, který trval příliš dlouho

Tohle nejsou máloznámé seriály. Pokud jste občas zapnuli televizi nebo se trochu zajímali o americké seriály, určitě jste o nich slyšeli. Ale přestože kdysi zářily na vrcholu slávy, konce už nejsou tak fajn.

Pozor! Článek obsahuje SPOILERY. Dávejte si pozor, o jakém seriálu si čtete.

A začneme s…

The Vampire Diaries/Upíří deníky

Bylo nebylo, asi před deseti lety začali být trendem upíři. Sice tehdy hlavní mánii odstartovalo Stmívání, ale tenhle seriál je založený na knížkách od L. J. Smith, který vyšel dřív. Ale kupodivu je tohle jeden z těch ojedinělých případů, kdy je televizní zpracování lepší než kniha. Věřte mi, četla jsem hned všechny první čtyři díly. (Mají málo stránek.)

Tenhle seriál je jedna z mých srdcovek. Je to jeden z těch prvních seriálů, co jsem začala sledovat v prváku na střední a postupně se pak začala stávat seriálovým fanouškem. Ale u TVD jsem hrála i několik (možná mnoho) RPG. Jedno jsem dokonce i sama založila. Právě proto jsem byla jeden čas schopná i po sdělení čísla epizody říct celý její děj.

Teď se podíváme, jak si na tom seriál postupně vedl:

První série

Dobrý rozjezd, i když trochu triviální zápletka. (Ne až tak) Obyčejná studentka Elena se dá dohromady s hodným upírem Stefanem pojídající jen veverky a srnky. Jako kontrast k němu je jeho zlý starší bratr Damon, který se v průběhu seriálu stává hodným díky své lásce k Eleně.

Druhá série

Všechno se zlepšuje a tahle série patří k těm nejlepším. Označila bych ji za druhou nejlepší. Je to proto, že se tady objevuje legendární Katherine, dvojnice Eleny, u které Nina Dobre dokazovala, jak je bravurní herečka. Zároveň přichází i vlkodlaci, kletba Slunce a Měsíce a legendární Původní upíři. To jsou ti, kteří dodávali tomuhle seriálu říz.

Třetí série

Nejlepší série. Jednoduše proto, že tady je ještě víc Původních. Postupně se tu objeví skoro celá rodinka a prostě je tahle série bezva.

Čtvrtá série

Tady nastal jeden velký krok. Série byla dobrá, sice už ne tak parádní, ale přišlo rozhodnutí o spin-offu. Je super, že Původní dostali vlastní seriál. Měli tak víc prostoru. Ale od dalších serií tím začali Upíří deníky trpět.

Pátá série

Že odešli Původní byl riskantní krok, ale tady si to tvůrci začali podkopávat. Sice hromada oblíbených postav odešla do spin-offu, ale to snad není důvod zabít tu další nejoblíbenější! Takže tahle série začíná postrádat smysl asi od třináctého dílu. Zbytek série se zápletkou s poutníkama je chabá. Když to přeskočíte, o nic nepřijdete.

Šestá série

Celý seriál se tu zvedl, když se objevil Kai (#novaoblibenapostava).  Sice byl záporák, ale stejně jsem mu fandila. Přála jsem mu, aby získal taky spin-off. Klidně ať pozabije zbytek osazenstva, ty už mě stejně nezajímali.

Sedmá série

Tenhle seriál se zvrhl v to, že jsem nějak začala fandit padouchům místo hlavním postavám. Tentokrát to byl Julian. Prostě mám ráda toho herce. Fandila jsem mu tady, fandila jsem mu jako Juliu Caesarovi ve Spartacovi, fandila jsem mu i jako Rivalovi ve Flashovi (btw. dokázala jsem ho poznat podle jeho gest dřív, než si sundal masku). Nakonec jsem ho i obsadila do The Originals RPG jako Lorenta Anselsona, bratra Niklause Mikaelsona z otcovy strany. Ale ačkoliv jsem mu tolik věřila, bohužel padouši prohrávají a zbytek série ztratil… cokoliv, co mě mělo přimět to sledovat.

Osmá série

Jak to ztratilo předtím smysl dál sledovat, tady to pokračovalo. Tak moc mě to nebavilo sledovat, že jsem přeskakovala nudné části a proto si toho ani moc nepamatuju. Jedinou motivací pro mě byl konec seriálu, kde se měli vrátit staré postavy. Katherine, Kai, Elena, k mému překvapení i Vicki a její máma, na kterou si vzpomněli všichni až teď (nedivím se, že byla naštvaná).

Konec

A jaký byl teda konec? No, dopřáli postavám happy end. I když jedna z hlavních postav umřela, krátce po své svatbě (což je pěkně postavený na hlavu), dopřáli mu taky docela šťastný konec. Nebo aspoň ti pozůstalí tolik netruchlili. Ale ač byl sice konec fajn, měl přijít o pár sérií dřív. Tenhle seriál prostě trval příliš dlouho.

Jaký je váš názor na The Vampire Diaries?

A příští sobotu se podíváme, jak na tom bylo Glee.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *